Advent klope na dvere

28.11.2014 22:58

Najkrajšie sviatky v roku si snáď ani nevieme predstaviť bez tradičných symbolov. Pripomeňme si ich význam a tradíciu toho, ako vznikli:

Adventný kalendár (symbol odmeny za dobré skutky)

Prvý známy adventný kalendár, ktorý bol urobený ručne, je z roku 1851. Dovtedy si ľudia robili po stene len kriedové čiary za každý deň v decembri až do Štedrého dňa. Prvý tlačený kalendár vyrobil nemecký tlačiar Later Lang v roku 1908, bol však bez otváracích okienok - nazval ho Mníchovský Vianočný kalendár.

V roku 1921 však Lang vyrobil adventný kalendár aj s malými okienkami na otváranie. Okienka naplnené čokoládou však boli v predaji až v roku 1958. Takýmto adventným kalendárom sa tešia hlavne deti, ktoré si každý deň otvoria jedno okienko, z ktorého si vytiahnu nejakú tú maškrtu.

A aby aj nám to čakanie na Štedrý deň rýchlejšie ubiehalo, vyrobili sme si každý svoj vlastný kalendár. Vďaka nemu budeme vždy presne vedieť, koľko dní nás ešte delí od najkrajšieho dňa v roku.

Náš adventný kalendár však neukrýva sladkosti, ale prekvapenia v podobe zimných hádaniek. Iba ten, kto ich uhádne, si zaslúži sladkú odmenu. 

       Až tAdventný veniec (symbol súdržnosti)

Tradícia adventného venca sa rozšírila z Nemecka v 19. storočí. Pravdepodobne prvý adventný veniec vyrobil nemecký evanjelický pastor Johann Heinrich Wichern v roku 1860. Bol vychovávateľom aj učiteľom na hamburskej škole. Zriadil si však útulok pre chudobné a opustené deti. Pred Vianocami sa ho deti stále vypytovali koľko ešte zostáva do Vianoc. Vtedy im priniesol Johann Wichern koleso od voza. Pôvodne malo slúžiť ako svietnik pri spoločnom stole. Drevené koleso však deti ozdobili vetvičkami jedličky aj farebnými stuhami a Johann na ňom zapálil prvú sviečku. V tom čase sa na ňom denne zapaľovala nová sviečka, dnes sú to už len štyri, každý týždeň pred Vianocami jedna.

A toto je náš adventný veniec, ktorý nám zdobí triedu v predvianočnom období. Ďakujeme zaň veľmi pekne Markovej mamine, p.Mikulcovej a jej šikovným rukám. :o)

 

 

—————

Späť