Na sv.Mikuláša

10.12.2014 21:11

Na jedného z najobľúbenejších svätcov, Mikuláša, si spomíname 6. decembra, keď si deti kladú do okna vyčistené čižmičky, aby v nich ráno našli sladkosti a ovocie.

Mikuláš je postava opradená mnohými legendami. Narodil sa v polovici 3. storočia v starogréckom prístavnom meste Patara bohatým rodičom. Traduje sa jeho najznámejší čin, keď zachránil tri dcéry muža, ktorý prišiel o všetky peniaze.. Mikuláš sa im rozhodol pomôcť a v noci im dal na okno mešec plný peňazí. Druhú noc to zopakoval a opäť sa im na okne objavil mešec peňazí. Tretiu noc si však muž na dobrodinca počkal, aby sa mu poďakoval. Mikuláš ho ale požiadal, aby jeho čin nikomu neprezradil. Kolujú aj legendy o tom, že Mikuláš sa často večer po zotmení prechádzal po uliciach a keď videl chudobnú rodinu s deťmi, do okna im dal jedlo, mince alebo hračky. Mikuláš, ktorý majetok rozdával chudobným, napokon zomrel vo veku okolo 90 rokov v pokoji práve 6. decembra. Bol pochovaný v Myre a zázraky sa diali i po jeho smrti - z hrobu vytryskli dva zázračné liečivé pramene.

V súvislosti s týmto sviatkom sa v minulosti konali mikulášske trhy. Na nich sa predávalo rozličné pečivo, figúrky a iné drobné hračky, typické práve pre túto dobu. Boli zo sušeného ovocia, nepálenej hliny alebo z kúskov dreva. Mikulášska tradícia uplatňuje s veľkou húževnatosťou niekoľko storočí až dodnes a má svoje pevné miesto v dobe, kedy sa už tradíciám nepripisuje taký význam.

A takto vyzerala Mikulášska nádielka na našej škole:

—————

Späť