Pyrografia trochu inak

20.02.2015 22:39

Pyrografia je odborný názov pre vypaľovanie do dreva. Ide o zaujímavý koníček, kde silou ohňa zvečňujete do dreveného podkladu najrozmanitejšie výjavy. Základnou pomôckou pre túto nezvyčajnú techniku je vypaľovačka, ktorej hrot sa dokáže zahriať až na neuveriteľnú teplotu 270 - 300°C. Práve preto sme museli byť pri práci s ňou neuveriteľne opatrní.

Vypaľovať sa dá takmer do každého dreva. Vynikajúce drevo na túto činnosť je napríklad smrek, breza či lipa. Breza má tú výhodu, že na nej nie sú moc vidieť letokruhy. Drevo na vypaľovanie by malo byť dobre preschnuté, aby neskôr nezačalo praskať a nezničilo obrázok. Základom je, aby drevený povrch bol hradký a čistý, ideálne je to vybrúsiť jemným šmirgľom.

My sme svoje prvé obrázky vyryli do drevených paličiek, ktorých má plnú ordináciu každý detský lekár. I keď nás pri tvorení trošku obmedzovala ich veľkosť a podlhovastý tvar, podarilo sa nám vytvoriť niekoľko zaujímavých výtvorov. No a keďže najradšej vyrábame praktické darčeky, rozhodli sme sa, že by mohli pokojne slúžiť ako záložky do kníh. Čo poviete?

—————

Späť