Školské vianočné trhy

16.12.2014 18:29

V čase, keď vonku štípe mráz a pani zima prikrýva svet bielou perinou, keď z neba na zem padajú ligotavé vločky jemné ani páperie, keď stíchne vtáčí spev a príroda oddychuje v tichom spánku, keď ľudia sa uchýlia do svojich domovov, zohrievajúc sa pri teple praskajúceho ohňa rodinného krbu, nastáva obdobie príprav na vianočné sviatky.

U nás na škole sa tento čas tradične spája so školskými vianočnými trhmi. Prípravy na ne však trvajú už od konca novembra. Takmer mesiac každá trieda intenzívne zhotovovala darčeky, vyrábala dekorácie či iné milé drobnosti, ktoré k Vianociam zákonite patria. Jedni strihali a lepili, iní zas šili, zdobili či aranžovali. Dokonca sa aj varilo a pieklo. Rodičia či starí rodičia, ktorí na trhy zavítali, sa nestačili čudovať, čo všetko dokážu deti z 1.stupňa vyrobiť. Z každej strany na nich číhali originálne výtvory - jeden krajší ako druhý. Navyše predávajúci nič nenechali na náhodu a v duchu tradičných trhov nezabudli svoj tovar náležite vychvaľovať:

"Radi by ste váš domov rozvoňali ihličím? Tak neobíďte stánok s ikebanami prváčikov. Chcete si doma vyzdobiť okno? Nech sa páči vtáčik či hviezdička od žiakov druhých ročníkov. Zdá sa vám váš stromček chudobný či jednotvárny? Spestrite si ho tretiackymi vianočnými ozdobami. Dostali ste chuť na perníček? Pohostia vás naši štvrtáci. Máte prázdnu parapetu? Určite sa vám na ňu hodí tento zlatý stromček. Chcete zútulniť svoju obývačku jedinečnou vianočnou dekoráciou? Potom je jeden z týchto svietnikov pre vás ako stvorený. Už ste si vyzdobili vchodové dvere? Urobte tak ešte dnes jedným z našich venčekov..."

Nikto z návštevníkov nezostal voči nadšenému volaniu predávajúcich ľahostajný. Každý si niesol domov nejakú tú drobnosť. Zlatú šišku, vrecúško na bylinky, vlastnoručne zavarený pečený čaj, vianočný obrúsok, sadrového anjelika, ligotavý ihelníček, papierového Mikuláša, hviezdičky zo slaného cesta... 

Tento rok sa však od predchádzajúcich ročníkov odlišoval aj zaujímavým sprievodným programom, ktorý si pre návštevníkov pripravili žiaci 2.-4.ročníkov. Dozvedeli sme sa, aké zvyky a tradície dodržiavali v minulosti ľudia na Slovensku, aké koledy spievali počas adventu, aké vinše si vinšovali... Rôznorodosť a pestrosť programu zaujala najmä tých, ktorí o týchto zvyklostiach ešte nikdy nepočuli. 

Bola by veľká škoda, keby takéto klenoty ľudovej slovesnosti postupne z našich domácností vymizli. Záleží len na nás, či pretrvajú aj pre ďalšie generácie, alebo upadnú do zabudnutia. Vážme si preto dedičstvo našich predkov, zvelebujme ho a šírme, aby zostalo zachované aj pre tých, čo prídu po nás.

—————

Späť