Veľkonočné kvarteto

23.03.2015 23:13

K najobľúbenejším činnostiam počas prestávok patrí v našej triede (okrem naháňania :o) aj "Dúhové kvarteto". Túto kartovú hru sme si zhotovili minulý školský rok v rámci projektu Ostrovy objavov. A keďže záujemcov je vždy viac ako treba, nikdy sa to nezaobíde bez zvady a kriku. Rozhodli sme sa preto, že je najvyšší čas vyrobiť si ďalšie.

Tentokrát sme sa rozhodli pre "Veľkonočné kvarteto", ktoré tvoria obrázky tradičných symbolov jari a Veľkej noci:

1. vajíčko - od nepamäti symbolizovalo vajce životnú silu, narodenie, nesmrteľnosť, návrat jari a vďaka škrupinke i pocit bezpečia.  Pretože vajíčko obsahuje zárodok života, bolo v mnohých kultúrach symbolom plodnosti, života a vzkriesenia. Veľkonočné vajíčka sa pôvodne maľovali na červeno. Červená farba, farba krvi, bola symbolom vykúpenia. Vajcia určené na zdobenie sa väčšinou zhromažďovali už od Popolcovej stredy. Vajíčkam, ktoré sliepky zniesli na Zelený štvrtok sa pripisovala liečebná a čarovná moc. Na maľovanie sa používali iba vajíčka s bielou škrupinou, lepšie na nich vynikla farba. Vyfúkané vajíčka sa začali maľovať až začiatkom nášho storočia, ale obdarovať niekoho škrupinami bez obsahu sa považovalo za urážku. V niektorých krajoch si slobodné dievčatá dávali kraslice za živôtik pre zachovanie zdravia a sily. Dôvodom jedenia vajec na Veľkú noc bola zrejme aj skutočnosť, že vajcia sa nesmeli jesť v pôstnom období.

2. kuriatko - je symbolom príchodu nového života na jar. Často však pri dekorovaní alebo výrobe čokoládových figúrok vyhráva pre svoj milý a zraniteľný imidž.

3. bahniatka - rozkvitnuté ratolesti vŕby či rakyty signalizujú prebúdzajúci sa život na začiatku jari. Bahniatka sú symbolom života. Pripomínajú aj to, že tak ako sa ich kvet udrží po celý rok, tak aj náš život má charakterizovať stabilita a jednotnosť. Ratolesti bahniatok posvätené na Kvetnú nedeľu sa považujú za ochranný štít pred zlom, chorobami a inými neduhmi. Bahniatka v rôznych slovenských nárečiach, nech už im hovoríme baránky, babuliatka, či baburiatka, jahňady, birky či kozičky súvisia s názvami mláďat rodiacimi sa na jar. Ľudia si ich dávali do vázy a zastokávali za obrazy, aby dom chránili pred bleskom.

4. baranček - ako symbol pochádza ešte z predkresťanského obdobia, často bol obetným zvieraťom, ktorým si ľudia chceli vykúpiť hriechy a získať priazeň bohov. Židia si na sviatok Paschy konzumáciou pečeného baránka pripomínali svoje vyslobodenie z egyptského otroctva. A baránok ako symbol obety je spájaný aj s Ježišom Kristom, ktorý sa obetoval v mene kresťanskej viery.

5. korbáč - väčšinou spletený z niekoľkých prútikov vŕby symbolizuje sviežosť, jar, začiatok. Bitie a šľahanie prútmi malo priniesť šťastie a odohnať zlých duchov. Aby prúty viac „štípali" namáčali ich do vody. Hovorilo sa: „Čím väčší šibák, tým väčšia česť." O jeho kvalite nerozhodovala iba dĺžka, ale najmä počet pramienkov. Plietli sa osmoráky, devätoráky, dvanástoráky, šestnásťstoráky, niekde dokonca až dvadsaťstoráky. A viete, že červená stužka na korbáči symbolizovala lásku, žltá nezáujem, zelenú dostávali obľúbení chlapci a modrá znamenala nádej?

6. zajac - medzi symboly Veľkej noci sa dostal zrejme tak, že ho na jar vídali v blízkosti domov (a to i napriek tomu, že je inak dosť plachý), kde hľadal potravu. Starším zvykom tiež bolo naháňať "veľkonočného zajaca", čo znamenalo hľadať v poli ukryté vajíčka.V Biblii je zajac zaradený medzi stvorenia "maličké na Zemi a múdrejšie nad mudrcov", symbolizuje chudobných, skromných a pokorných.

7. snežienka - prvý jarný kvet, tzv. "posol jari", symbolizuje útechu a nádej.

8. narcis - žltý kvet, pripomínajúci jarné prebúdzajúce sa slnko, je kvet symbolizujúci nenaplnenú lásku. Z gréckej mytológie je známy príbeh o Narkissovi, krásnom, ale samoľúbom mladom mužovi, do ktorého sa zaľúbila lesná nymfa Echo. Echo, ktorá nemohla prehovoriť prvá, ale iba opakovať slová iných, sa snažila Narkissovi vyznať lásku, no ten si ju nevšímal, pretože mal oči len pre seba. Echo sa kvôli mladému krásavcovi utrápila a zostal z nej len hlas v horách. Narkissos však neušiel svojmu trestu. Raz zbadal svoj obraz v studničke a pohľad na vlastnú krásu ho uchvátil. Ako sa nakláňal nad studničkou, spadol do nej a utopil sa. Podľa mýtu sa jeho telo premenilo na narcis, ktorý patrí medzi prvé jarné kvety, preto väčšinou rastie sám, bez spoločnosti iných kvetov.

Zadná strana kvarteta vznikla na hodine informatickej výchovy. Opäť sme sa vrátili k programu Tagxedo, vďaka ktorému sa nám podarilo vytvoriť takéto nádherné česko-slovenské slovné mraky:

—————

Späť