Z babičkinej lekárne

26.11.2014 18:40

Keďže si v minulosti lekára a lieky nemohol dovoliť každý, uchyľovali sa ľudia k domácim receptom. Pozostávali z ingrediencií, ktoré boli každému dostupné. Zbierali ich na lúkach či v lesoch, pestovali v záhradkách. Mnohé z nich pretrvali v nezmenenej podobe až do dnes.

Jednou takou prírodnou medicínou je aj mäta pieporná, z ktorej zbierame list a vňať. Má široké uplatnenie v potravinárstve, likérnictve i cukrárenstve. Používa sa čerstvá i sušená vňať, a to do omáčok, jahňacích a baraních mias, zemiakov, zeleniny a zeleninových šalátov. Kombinuje sa najlepšie so šalviou, saturejkou a estragónom. Na dochucovanie čaju je výborný mätový sirup.

Mäta pieporná má niekoľko liečivých vlastností:

  • zvyšuje telesnú kondíciu a chuť do jedla
  • posilňuje celú nervovú sústavu
  • pomáha pri všetkých druhoch žalúdočných ťažkostí
  • aktivizuje vylučovanie pečene a pankreasu
  • utišuje bolesti žlčníka a žalúdka
  • podporuje tvorbu tráviacich štiav a žlče
  • uvoľňuje svalstvo čriev, pomáha pri hnačke a uvoľňuje kŕče v hrubom čreve
  • zastavuje zvracanie, uvoľňuje kŕče žalúdku, lieči koliky a choroby čriev
  • zmierňuje plynatosť a nadúvanie

Mätová silica má dezinfekčné účinky. Používa sa pri príprave protireumatických prípravkov. Prináša úľavu pri bolestiach hlavy a migrénach. Mäta obsahuje asi 1-2 % silice v ktorej je cca 50 % mentolu. Mentol je nevyhnutnou surovinou pre výrobu zubných pást, osviežujúcich masážnych krémov, pleťových masiek. Dodáva im sviežu vôňu a pri styku s pokožkou, príjemný chladivý pocit.

Keďže by takýto "všeliek" nemal chýbať v žiadnej domácnosti, rozhodli sme sa ho vložiť do darčekovej krabičky a podarovať ho na Vianoce svojim blízkym:

—————

Späť