Z múzea na výslnie

05.03.2015 21:08

Dnešnej generácii sa často ľudové kroje spájajú len s muzeálnymi exponátmi uchovanými v presklených vitrínach. Mnohí si ich pozrú možno 2-3 krát v živote počas nejakého školského výletu či návštevy skanzenu. Tí, ktorí nie sú fanúšikmi ľudovej hudby a nezúčastňujú sa folklórnych festivalov, možno ani klasický kroj ešte ani zblízka nevideli. Preto ani nedokážu naplno oceniť precíznosť jeho vyhotovenia, farebnosť výšiviek či jeho originalitu.

My sme však mali možnosť oboznámiť sa s najznámejšími krojmi jednotlivých českých i slovenských regiónov o niečo podrobnejšie. Spomedzi všetkých nás najviac zaujal ženský plzeňský kroj charakteristický veľkými naškrobenými čepcami. Dozvedeli sme sa aj to, že sukne boli široké vďaka množstvu spodničiek - niekedy ich bolo až 25. Ich hmotnosť spôsobovala niektorým ženám dokonca pri pohybe i problémy. Výšivka na koncoch čepcov a na sukni nebola síce bohatá, ale patrila k najkrajším.

Počas objaviteľského krúžku sme sa zahrali na krojové vyšívačky a krok za krokom sme sa naučili niekoľko základných stehov, za pomoci ktorých sa nám podarilo naše plzeňské kroje vyzdobiť:

—————

Späť